Blog o mnie, o tym co mnie pasjonuje...
Blog > Komentarze do wpisu

Placek z jabłkami i budyniem

Już po raz drugi skorzystałam z tego przepisu. Pomyślałam, że się nim z Wami podzielę :-).

darmowy hosting obrazków

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki krupczatki (ja dałam tortowej)
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliotego (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1,5 kg jabłek ( ja dałam 3 duże jabłka)
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (ja dałam śmietankowy z cukrem)
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania blachy

Wykonanie:

Ciasto kruche-podane wyżej składniki połączyć, wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Jedna część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25X40 cm. Nie podpiekać.

Obrać jabłka, oczyścić i pokroić w kostkę jak do szarlotki.Wyłożyć na ciasto.

Ugotować budyń na mleku i gorący wylać na owoce.

Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykryć jablka z budyniem.

Powierzchnię caista nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Piec 45 min. w temperaturze 200 stopni C (do połowy czasu piegłam z grzałką dolną i górną, a potem przykryłam górę papierem do pieczenia, by ciasto mi się nie spiekło i podpiekałam już tylko spód).

Posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO! :-))

niedziela, 16 marca 2008, misia31

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/03/18 21:58:10
Ciasto wygląda bardzo apetycznie i zapewne tak samo smakuje. Dzięki za przepis - wykorzystam, gdyż bardzo lubię ciasta z jabłkami. Pozdrawiam
-
2008/03/18 23:33:08
Mam nadzieję,że będzie smakowało :)
-
2008/10/16 16:27:52
placuszek palce lizać dziękuje za przepis i polecam wszystkim ja dla pewności podpiekłam 15 min dolną część dziś zrobiłam go raz jeszcze -REWELACJA
-
2013/06/02 16:47:41
te ciasto to jakaś porażka, zaprosilam gosci a tu klapa z ciastem. Tysiace razy sprawdzalam gdzie moglam zrobic blad ale wszystko zrobilam wedlug przepisu, poprostu te nadzienie z jablek i do tego dwa budynie waza chyba tone a spod ciasta nie trzyma tej masy i wszystko sie rozlatuje, tragedia!
-
2013/06/03 14:27:44
widze ze wolno dodawac tylko pozytywne komentarze :D pozdrawiam
-
2013/08/15 11:31:54

Alanika123 po pierwsze nie wiem czy zauważyłaś, ale ten blog jest tylko archiwum. Praktycznie już na niego nie zaglądam... Zajrzałam tak sobie na bloxa, by sprawdzić co się na nim zmieniło i trafiłam na 4 nieopublikowane komentarze. Jak je zobaczyłam to od razu opublikowałam. Nie publikuje tylko komentarzy wulgarnych i spamu. Napisałam wyraźnie jak robiłam przepis i ile czego dałam - wpis w nawiasie. Nie wiem co zrobiłaś nie tak. Mnie się to ciasto udaje. Dino-1 ciasto wyszło. Przykro mi, ze Tobie nie wyszło...Pozdrawiam i mimo wszystko życzę miłego dnia :).
-
2013/09/22 10:54:21
Robiłam cisto wczoraj, troszkę zmodyfikowałam przepis, bo przeraziłam się komentarzem alanika123. Więc do budyniu dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pół cukru wanilinowego oraz około 2 łyżki cukru pudru. I wiem dlaczego alanika123 miała o nim niepochlebne zdanie... to ciasto jest jednym z tych, które smakują najlepiej na drugi dzień. Więc po prostu ciasto jedzone na świeżo zaraz po upieczeniu może się rozpływać. Ale na drugi dzień jest bombowe! Dzięki za przepis. Pozdawiam

Szablon stworzyła Katemac.

Autorem zdjęcia jest r♥ceyt♥y: Scarlet berriment for Scarlet Sunday

Zmian graficznych dokonała Abulinka.



free counters