Blog o mnie, o tym co mnie pasjonuje...

Kulinarnie

sobota, 06 czerwca 2009

Odważyłam się i przygotowałam moje pierwsze mufinki. Obiecywałam,że będą czekoladowe i były. Dodatkowo wzbogaciłam je kawałkami czekolady i truskawką. Po mufinach pozostało tylko wspomnienie i zdjęcia. Polubiłam te babeczki i z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Wykonanie ich jest proste i szybkie.

mufinki

mufinki

Oto przepis na te smakowitości:

MUFINKI MOCNO CZEKOLADOWE:
12 sztuk

Składniki sypkie:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki mokre:
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju

100g czekolady gorzkiej

Sposób wykonania:
Czekoladę pokruszyć i roztopić razem z 1/4 szklanki mleka. Gdy składniki sie połączą naczynie zdjąć z gazu. Dodać do tego resztę mleka, jaja, olej a następnie wszystkie sypkie składniki.Wymieszać do połączenia sie składników.

Napełnić ciastem foremki na mufinki - 12 sztuk. Ja dałam całe ciasto.Dodatkowo można jeszcze do kazdej sztuki dodać kawałki czekolady, owoce.

Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

Przepis znalazłam na cincin. Recepturę na mufinki swojego autorstwa udostępniła Sylcia.Naprawde polecam!:-)

wtorek, 06 stycznia 2009

Dzisiaj igłę widziałam tylko w igielniku. Miałam plan powyszywać, ale chyba nie byłam tak zdeterminowana jak ostatnimi dniami. No cóż i tak bywa :-). Jak idzie zimno to nachodzi mnie niesamowita chęć na jedzonko. Czy też tak macie? Tak ni z tego ni z owego zachciało mi się cebulaków takich domowych :-). Długo nie trzeba było czekać na wykonanie. W przerwie oglądania robótkowych wyprzedaży, zrobiłam ciasto pizzowe (kiedyś podawałam przepis), mój P. obrał cebulkę, którą posoliłam i usmażyłam na masełku. I tak po upieczeniu cebulaki zagościły na stole.

darmowy hosting obrazków

A jaki zapach pozostał w domu :-))! Jak ktos ma wprawę w robieniu ciasta drożdżowego, to cebulaki zrobi migiem :-).

niedziela, 21 września 2008

W piątek upiekłam ciasto według przepisu podanego przez użytkownika Przepisy nadesłane (a nadesłany przez p.Magdalenę Młynarską) na Wielkim Żarciu. Robiłam je kilkanaście razy.Za każdym razem się udaje i jest błyskawiczne w wykonaniu, a do tego smaczne!

Wklejam tutaj przepis,aby gdzieś mi sie nie zagubił :-) a i może Wy spróbujecie go wykorzystać.

Błyskawiczne ciasto z owocami:

4 jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki luksusowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach
owoce

czas: 70 minut
porcje: 6-8

Sposób wykonania:

Zmiksować całe jaja z cukrem, dodać olej i miksować, a na koniec mąkę z proszkiem i zapach i oczywiście to wszystko razem zmiksować.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylać ciasto na blachę, poukładać owoce najpierw obtoczone w mące i upiec (ok. 1 h 160-170 stopni).
Naprawdę pycha. Zwykle daję do tego ciasta truskawki, a poza sezonem tez truskawki... ale mrożone. Wybieram zawsze te mniejsze okazy, żeby owoce nie opadły na dno.

Moja uwaga do wykonania: Miksuję składniki bez mąki, a mąkę dodaję po trochu i mieszam wszystko łopatką plastikową.Mój mikser mógłby nie wytrzymać "ciężaru" miksowania razem z mąką :-), ale jeśli ktoś ma taki o dużej mocy to nie ma co się męczyć.

------------------------------

Ja robiłam z truskawkami i śliwkami :-))Mniam,mniam!Polecam!

placek
sobota, 19 lipca 2008

20 dag mąki
1 żółtko
1/2 szklanki piwa
1 łyżka oleju
1 białko

Z przesianej mąki,żółtka oleju i piwa przygotować gładkie ciasto gęściejsze niz naleśnikowe. Lekko wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Plastry mięsa lub jarzyn nabijać na widelec i zanurzać w cieście, a następnie wkładać do wrzącego tłuszczu.

Przepis pochodzi ze starej książki Barbary Bytnerowiczowej"Kuchnia oszczędnej gospodyni". Wypróbowałam go wielokrotnie. Smażyłam tak kabaczka, a teraz patisona :-), choć można i inne warzywa.

Moje uwagi co do przpisu:
1.Nie solę warzyw przed zanurzeniem ich w cieście.Solę już po usmażeniu.Jak ktoś nie lubi małosłonych potraw, to lepiej jednak posolić warzywa przed smażeniem,trzeba tylko pamiętać, by je dokładnie osuszyć.Inaczej Tłuszcz,bedzie pryskał podczas smażenia.
2.Smażę na oleju i wlewam,go tak troszkę więcej na patelnię niż do smażenia kotletów. Przypuszczam,że takie warzywka można smażyć w głębokim tłuszczu, ale ja tego nie próbowałam.
3.Jeśli nie lubicie czuć intensywnego smaku piwa w cieście, to radzę do ciasta dodać jakieś o łagodnym smaku.

To by było na tyle, a poniżej patison w cieście, którego zrobiłam na piątkowy obiadek :-)

Patisony w ciescie

 

piątek, 18 lipca 2008

 

misio

Jakiś czas temu oglądałam Nigellę ekspresowo i skusiłam się na jeden z jej ekspresowych przepisów.Pomysałam,ze podzielę się nim z Wami.Oto i on:

Porcja na 1 osobę:

150 ml mleka
1 banan mrożony
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki czekolady z melasą
1 łyżka miodu

koktajl1

Wszystko miksujemy w blenderze i gotowe :-)

A oto moje spostrzeżenia i modyfikacje:
1. Mój banan był przechowywany w temeraturze pokojowej i tez wyszło ok;
2. Nie wiem gdzie można kupić czekolade z melasą, wiec dałam czekoladę Puchatek
3.Jak użyjecie czekolady Puchatek to radzę uważać z dodawaniem miodu=>koktajl może być za słodki

koktajl2
 
Smacznego!!!

misie
 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
01.Projekty i zabawy:
02.Blogi robótkowe:
03.Kursy:
04.Przybornik:
05.Free pattern:
06.Robótki:
07.Zakupy:
08.Kuchnia:
09.Firmy:
10.Inne:
11.Zielono mi
12.Szablony:

Szablon stworzyła Katemac.

Autorem zdjęcia jest r♥ceyt♥y: Scarlet berriment for Scarlet Sunday

Zmian graficznych dokonała Abulinka.



free counters